Rood vlees en alcohol

Rood vlees?🥩 Alcohol? 🍺

Hoeveel negatief nieuws is de laatste tijd wel niet voorbij gekomen over het eten van vlees en het drinken van alcohol… Maar is dit echt zo slecht? Nu kwam ik laatst twee best wel interessante artikelen tegen hierover, en ik wil dit toch met jullie delen.

De ham(!)vraag in dit bericht: is het echt waar dat het eten van rood vlees zorgt voor hart- en vaatziekten?

Uit een artikel gepubliceerd in 2013 in “Nature Medicine” kwam naar voren dat onderzoekers zagen dat niet het eten van rood vlees, maar juist specifieke bacteriën de boosdoener zouden kunnen zijn. Beetje wetenschap: die specifieke bacteriën gebruiken het stofje L-carnitine als voedingsbron, en hiermee scheiden ze het stofje trimethylamine uit. Trimethylamine wordt door onze lever omgezet in trimethylamine-N-oxide (TMAO, niet per ongeluk verwisselen met LMAO!), wat er weer voor kan zorgen dat cholesterol wordt afgezet aan de wanden van slagaderen, met als gevolg aderverkalking en wellicht hierdoor hart- en vaatziekten. En ja, het is waar, het stofje L-carnitine komt veel voor in rood vlees…

Maar dan dit (yep, weer een beetje wetenschap, sorry, maar wel geinig en echt de moeite waard om te weten!): wijn, en dan vooral rode wijn, schijnt een stofje te hebben genaamd resveratol. En laat dit nu net aderverkalking tegen te gaan! In een artikel in “mBio” werd in 2015 beschreven dat deze resveratol een natuurlijk prebioticum is. Een prebiotcum is een ingrediënt die bepaalde bacteriën graag helpt te groeien en hun werk te doen, en werkt dus ook via bacteriën.

Resveratol heeft echter het tegenovergestelde effect als het eerdergenoemde L-carnitine: verlaging van het omzetten van TMAO (en hoe toepasselijk is nu LMAO!). Onze lever maakt hierdoor dus minder TMAO, met als gevolg minder afzetting van cholesterol aan de slagaderen, met als gevolg minder aderverkalking en wellicht hierdoor minder kans op hart- en vaatziekten. Conclusie: we eten gewoon rustig een goed lekker stuk rood vlees, daarna drinken we een paar flessen rode wijn leeg, en er is niks aan het handje. FOUT DUS! Was het maar zo simpel. In de onderzoeken is gekeken naar slechts één specifiek stofje in rood vlees, en één specifiek stofje in wijn, op één proces. Daarbij komt dat ieder op zich een andere mix van bacteriën in

Geef een reactie